Tunnista oireet – vinkit suoliston kriisitilanteisiin

Tunnista oireet – vinkit suoliston kriisitilanteisiin

Turvotus ja ilmavaivat on tavallisia vaivoja ja yleisesti melko harmittomia. Normaalistikin suolistossa muodostuu ilmaa päivittäin. Ilmaa muodostuu yleensä enemmän, jos syö ruokansa kovin nopeasti ja käyttää esim. palkokasveja tai sipulia. Vatsaan syntyy kaasua, kun suolisto pilkkoo erilaisia ruoka-aineita. Runsas turvotus ilman ilmavaivoja voi kuitenkin olla merkki ummetuksesta, joka vaatii hoitoa.

Kova uloste kertoo siitä, että suolen sisältö on jo muuttunut kovaksi ja tilanne saattaa kehittyä ummetukseksi. Jos et saa vatsaa pehmennettyä kotikonstein tai uloste kovettuu entisestään, vatsan avuksi kannattaa ottaa jokin itsehoitovalmiste.

Kun tiedät kärsiväsi ummetuksesta, pyri tunnistamaan sen syntymekanismi. Jos tiedät, että se johtuu rasvaisesta ruuasta, ei huolta – voit koska tahansa tehdä muutoksen vatsasi hyväksi. Kun ummetuksen syy on epäselvä, kannattaa käydä lääkärissä ja pyrkiä ymmärtämään kokonaisuus, joka vaikuttaa suolen toimintaan.

Kun vatsassa on akuutti kriisi
Kovan vatsan hoito perustuu suolen hyvään liikkeeseen ja riittävään nesteytykseen. Kun ulostemassa on sopivan pehmeää, se liikkuu vaivattomasti suolessa eteenpäin. Sopivia ruoka-aineita ummetuksen välttämiseen ovat luumut, täysjyvävalmisteet, kasvikset sekä pellavansiemenet. Vältettäviä ruoka-aineita ovat runsasrasvainen ruoka, vehnästä valmistetut leivonnaiset, suklaa sekä mustikka, tee ja maitotuotteet. Liikunta puolestaan tehostaa aineenvaihduntaa, mikä on perusedellytys suoliston normaalille toiminnalle.

Kun vatsa toimii huonosti ja ulostaminen on hankalaa, peräsuoleen voi olla kertynyt kuivunut ulostetulppa. Tällöin apuna voi käyttää peräruisketta, joka auttaa pehmentämään peräsuoleen kertyneen ulosteen. Olo helpottuu yleensä merkittävästi, kun ulostetulppa saadaan pehmenemään ja poistumaan. Tarvittaessa pidemmällä suolistossa oleva kuivunut ulostemassa voidaan pehmentää makrogolivalmisteilla, jotka kuljettavat mukanaan vettä koko suoliston matkalla ja pehmentävät näin ulostemassaa.

Smartlax-tuoteperheen eri valmisteita voi käyttää samanaikaisesti, mikäli tilanne niin vaatii. Suoliston toiminta palautuu normaaliksi hyvin yksilölliseen tahtiin ja valmisteiden käyttöä voi vähentää, kun huomaa oireiden helpottavan. Peräruiskeita voi käyttää tarvittaessa korkeintaan kahden viikon ajan, jotta kovettunut massa poistuu peräsuolesta.

Mikä aiheuttaa ummetusta?

Ummetukselta on toisinaan vaikea välttyä. Mistä oikein on kyse? Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin vatsan toiminnasta kun teemana on hidastunut suolen toiminta. Miksi lomamatkalla tulee usein…

Lue lisää

Tunnista oireet – vinkit suoliston kriisitilanteisiin

Turvotus ja ilmavaivat on tavallisia vaivoja ja yleisesti melko harmittomia. Normaalistikin suolistossa muodostuu ilmaa päivittäin. Ilmaa muodostuu yleensä enemmän, jos syö ruokansa kovin nopeasti ja käyttää…

Lue lisää

Vatsa liikkeelle kotikonstein

Suoliston toiminta on normaalia, kun suoli tyhjenee korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa tai vähintään kolmen päivän välein. Ummetus eli kova vatsa on yksi yleisimpiä ruoansulatuksen häiriöitä…

Lue lisää