Mikä aiheuttaa ummetusta?

Mikä aiheuttaa ummetusta?

Ummetukselta on toisinaan vaikea välttyä. Mistä oikein on kyse? Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin vatsan toiminnasta kun teemana on hidastunut suolen toiminta.

Miksi lomamatkalla tulee usein ummetus tai viimeistään kotiin saapuessa?
Ummetus yllättää lomailijan usein vaivihkaa, sillä matkailija välttelee turistiripulia kaikin keinoin, eikä välttämättä huomaa lomalla kovettunutta vatsaa. Viimeistään kotimatkalla saattaa vatsassa kipristellä loma-ajan herkut. Tavallisin syy lomalla syntyvään ummetukseen on ruokavalion äkillinen muutos ja rasvaiset ruuat. Ummetusta voi välttää syömällä monipuolisesti ja juomalla runsaasti vettä.

Miksi sama ruokavalio voi aiheuttaa toisella ummetusta ja toisella ei?
Ummetukseen saattaa olla taipuvainen ruokavaliosta huolimatta. Ummetukseen vaikuttavat myös muutkin seikat kuin vain ruokavalio: päivittäisen nesteen määrä, liikkuminen sekä psyykkiset asiat ja sairaudet.

Onko totta, että sokeripitoiset limonadit kovettavat vatsaa?
Aivan totta, sillä sokeri on omiaan kovettamaan vatsaa. Ehkä sinunkin lapsuudessasi juotiin Jaffaa vatsataudissa. 

Onko ummetus haitallista?
Sellaisenaan ei, mutta pitkittyessään kyllä. Kova uloste voi rikkoa peräaukkoa tai aiheuttaa peräpukamia. Lisäksi ummetus voi olla elimistösi tärkeä viesti sinulle siitä, että elintapasi eivät ole hyviä. Siksi ummetusta kannattaa hoitaa sekä elintavoilla että erilaisilla valmisteilla.

Miten laiskan suolen saa toimimaan muutenkin kuin oikealla ruualla ja nesteellä?
Suolistoa voi opettaa: hätää ei kannata pantata, vaan vessakäynti on paikallaan, jos sellaiselta tuntuu. Lisäksi säännölliset vessakäynnit ja myös asento pöntöllä opettavat suolta toimimaan. Jalkoja voi yrittää jopa nostaa hieman korkeammalle lattiasta, jolloin syntyy optimaalinen ulostusasento.

Miksi alkoholi aiheuttaa kovan vatsan?
Alkoholi on diureetti aivan kuin kahvi: se poistaa elimistöstä nestettä. Vatsan toiminnan kannalta riittävä neste on välttämätöntä.

Mistä johtuvat keskenään vuorottelevat ummetus ja ripuli?
Vatsa on monilla ensimmäinen, joka reagoi stressin tullen. On hyvin yleistä, että toiminnallisissa vatsavaivoissa esiintyy rinnakkain ummetusta ja ripulia.

Milloin kovaa vatsaa kannattaa hoitaa ravintolisillä tai lääkkeillä?
Kun kotikonstit eli ruokavalio, nesteytys ja liikunta eivät riitä ja vaiva vain jatkuu. Myös äkillistä ja tilapäistä ummetusta kannattaa hoitaa erilaisilla valmisteilla.

Mikä aiheuttaa ummetusta?

Ummetukselta on toisinaan vaikea välttyä. Mistä oikein on kyse? Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin vatsan toiminnasta kun teemana on hidastunut suolen toiminta. Miksi lomamatkalla tulee usein…

Lue lisää

Tunnista oireet – vinkit suoliston kriisitilanteisiin

Turvotus ja ilmavaivat on tavallisia vaivoja ja yleisesti melko harmittomia. Normaalistikin suolistossa muodostuu ilmaa päivittäin. Ilmaa muodostuu yleensä enemmän, jos syö ruokansa kovin nopeasti ja käyttää…

Lue lisää

Vatsa liikkeelle kotikonstein

Suoliston toiminta on normaalia, kun suoli tyhjenee korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa tai vähintään kolmen päivän välein. Ummetus eli kova vatsa on yksi yleisimpiä ruoansulatuksen häiriöitä…

Lue lisää