Ummetus ja sen aiheuttajat

Mistä tietää, että on ummetusta?

Ummetus on yksi yleisimpiä ruoansulatuskanavaan liittyviä oireita. Se on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä ja sen esiintyvyys lisääntyy merkittävästi iän myötä. Tarkasti rajattua ummetuksen määritelmää ei ole olemassa, vaan ummetus merkitsee sekä ulostuskertojen vähäistä lukumäärää että vaikeutunutta ulostamista. Jos viikossa ulostuskertoja on vähemmän kuin kaksi tai uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on vaikeaa, kyseessä on selkeästi ummetus. Arkikielessä puhutaan kuitenkin yleisesti kovasta vatsasta, kun tarkoitetaan ummetusta. Suolen toiminta on normaalia, kun suoli tyhjenee 8–72 tunnin välein.

Kova vatsa, monta eri syytä

Elämäntavat vaikuttavat selvästi suolen toimintaan. Ummetusta lisäävät esimerkiksi vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja liian vähäinen nesteiden saanti. Jos luonnollista ulostustarvetta ei pysty noudattamaan, voi myös toistuva ulostuksen pidättäminen aiheuttaa ummetusta, kun suoli oppii tyhjenemään harvoin.

Tilapäinen ummetus voi johtua elämäntavoissa tapahtuneista muutoksista. Esimerkiksi laihduttaminen tai ravinnosta saatavan kuidun määrän väheneminen voivat vaikuttaa vatsan toimintaan. Myös stressi, lomamatka tai jopa lounaspaikan vaihto saattavat olla osaltaan syynä kovaan vatsaan.

Ummetus voi liittyä lääkitykseen tai perussairauteen

Ummetus voi olla myös tiettyjen lääkkeiden käytöstä johtuva sivuvaikutus. Vatsaa kovettavia lääkkeitä ovat esimerkiksi voimakkaat kipulääkkeet (opiaatit), monet masennus-, kolesteroli-, nesteenpoistolääkkeet sekä tietyt sydänlääkkeet. Toisaalta ummetus voi olla myös sairauden oire esimerkiksi MS-taudissa, Parkinsonin taudissa, kilpirauhasen vajaatoiminnassa ja diabeteksessa.